Amelsdorp

Houtkant

In Amelsdorp hebben we in2005 een houtkant aangeplant. Hier ruilden we een ‘historische’ betonplaten schutting voor een iets rijkere biotoop. De betonplaten waren een restant van het voetbalveld van Waltwilder VV uit de jaren 70.

'A stone with a view'.... niet zomaar een kei.

Dit is niet zo maar een kei. De passant kan in de zitting die in de kei is uitgehakt, plaats nemen om te genieten van het vergezicht en de voorbij glijdende wolken. 

Zoals je ziet ligt de kei tijdens de zomer in een mooi bloemenveldje. Je hebt op deze plek een mooi uitzicht op het glooiende landschap. 

Juist deze regio was in de jaren ‘70 het proefgebied voor de eerste ruilverkavelingen. De geschiedenis en de identiteit van het landschap werden grotendeels gewist. Hoe kan nu een volgende generatie, met andere denkbeelden, de omgeving weer iets van zijn betekenis en identiteit teruggeven? Niet door de klok terug te draaien. Misschien wel door het plaatsen van integere, hedendaagse landschapselementen en aanplantingen, in harmonie met de landbouw.

Als we ons bewust zijn van de omgeving, en daarmee van de sporen van onze voorouders en van onze eigen activiteiten, kunnen we het landschap beter begrijpen en waarderen. Dat zal onze keuzes en ons handelen beïnvloeden. Dit is het idee achter kunstproject “a stone with a view” van kunstenaar Hans Lemmen.

Hans Lemmen is een actief lid van Natuurpunt Spouwen-Amelsdorp. Hij plaatste
deze immense kei op een panoramapunt langs de ruilverkavelingsweg 'Watergat'
die Amelsdorp met Martenslinde verbindt.